Biotechnologie. Je hoort het steeds vaker. Het komt vaak negatief in het nieuws maar er wordt gezegd dat het juist veel problemen kan oplossen. Oplossingen voor de problemen van de mensheid. Maar wat is biotechnologie nou eigenlijk en wat kan je er mee?
Wat is biotechnologie?
Biotechnologie is simpel gezegd: technologie die is gebaseerd op biologie. Het zorgt voor biomleculaire processen die technologieeen en producten ontwikkelen die ons leven kunnen verbeteren en daarnaast de gezondheid van de planeet aarde. We gebruiken biotechnologie al voor duizenden jaren. Zo maken we brood en kaas door middel van biotechnologie.
Moderne biotechnoligie produceert producten en tecnhnologieen om bijvoorbeeld zeldzame ziekten tegen te gaan, onze ecologische voetafdruk te verminderen, wereldhonger op te lossen, schonere energie te maken en om veiligere en schonere industriele productieprocessen op gang te brengen.
Er zijn momenteel meer dan 250 biotechnoligie producten in de gezondheidszorg aanwezig, zoals vaccins. meer dan 13,3 miljoen boeren gebuiken biotechnologische producten om grotere oogst binnen te halen en de gewassen te beschermen tegen schade van insecten en plagen. en meer er zijn rafinaderijen die met biotechnologie schonere brandstoffen produceren.
Biotechnologie helpt de wereld op de volgende manieren:
Genees de wereld
Biotechnologie zorgt voor:
Biotech is helping to heal the world by harnessing nature’s own toolbox and using our own genetic makeup to heal and guide lines of research by:
- verlagen van infectieziekten
- het redden van miljoenen kinderlevens
Voorzie de wereld van brandstof
Biotechnologie gebruikt fermentatieprocessen om brandstof te creëren. Zo helpt het de wereld bij:
- Het stroomlijnen van productieprocessen
- Het verlagen van temperaturen om kleding schoon te maken
- Het gebruik van biobrandstof om de CO2 uitstoot met 52% te verlagen
Voorzie de wereld van eten
Biotechnologie verbeterd de weerstand van gewassen tegen herbiciden. Daardoor komt er meer eten beschikbaar voor de hele wereld. En wel op de volgende wijze:
- Hogere opbrengst van de oog met minder input
- het verlagen van het gebruik van chemicalien
- Gebruik maken van gewassen die met biotechnologie tot stand zijn gekomen zodat ze minder pesticiden nodig hebben.
- Het ontwikkelen van gewassen die een hogere nutritionele waarde hebben
- Het produceren van voedsel die vrij is van toxines zoals mycotoxine
Zo zie je dat biotechnologie vele toepassingen kent en onterecht vaak een slechte naam heeft gekregen. Het is zeker zinvol om te kijken naar de positieve toepassingen van biotechnologie. Zodat we als mensheid problemen kunnen oplossen waar we al een tijdje tegen aan lopen. Want wie wil nou niet het wereld-honger-probleem oplossen?